Friday, May 20, 2011

warkah untuk ummi...

               Assalamualaikum ummi , diharap ummi dalam keadaan sihat . Ummi , arif tulis warkah  kerana ada sesuatu yang ingin arif perkatakan .
Go to fullsize image

              Ummi , selama ummi jaga arif selama ini , ummi tak pernah kenal erti putus asa , menyesal dan mengalah . Dulu , mase arif kecil arif suka buat ummi marah macam nakkan sesuatu separti mainan dan sebagainya . Tapi ummi tak pernah mengendahkan segala telatah arif . Time hari lahir arif , ummi suke bagi hadiah kat arif , macam kek , mainan dan lain-lain .
             
             Ummi , bile arif dah besar arif suke sakitkan hati ummi , macam-macam perbuatan yang arif lakukan . Ummi , maafkan arif tau . Ummi kalau ummi nak pergi haji doakan kesejahteraan  arif  dunia dan akhirat.




           Ummi , seandainya ajal arif sudah dekat , maafkan segala salah dan silap arif selama ini , halalkan makan dan minum arif . Satu je arif nak "Ummi jangan 'pergi' dulu ".Wassalam...




                                                                                                                                  dari anakmu ,
                                                                                                                                   arif


                                                                                                                                 

Saturday, May 14, 2011

hati

                      Go to fullsize image

    Hati ini ibarat cermin seseorang muslim , jika baik hati itu baiklah akhlak seseorang muslim tersebut.
Hati ini ada 3 peringkat iaitu qalbus sahih , qalbul marid dan qalbul maiyit...

  1.qalbus sahih ibarat tanah yang subur yang apabila disirami dengan air hujan ia akan mengeluarkan hasil yang subur . Tanda - tanda orang yang memiliki hati ini adalah :
a.sering mengingati Allah iaitu apabila dia ingin melakukan sesuatu perkara yang tidak baik dia akan ingat pada Allah.
b.menyesal apabila melakukan sesuatu perkara yang kurang baik iaitu dia akan cepat -cepat memohon maaf kepada Yang Maha Pengampun .
c.mencintai al-quran iaitu apabila waktu lapang dia akan membaca al- quran dan dia akan melakukan semua aktiviti seharian berlandaskan al-quran dan assunah.



      2.Qalbul marid  ibarat tanah yang kurang subur ia seperti lumpur yang hanya menyerap air hujan dan tidak mengeluarkan hasil . Tanada- tanda orang yang memiliki hati ini adalah:
a,nak enjoy je hidupnya  bermaksud sebarang teguran dan nasihat daripada orang lain tidak diambil peduli...
b.tidak kisah pada hal- hal agama , contohnyalah seseorang ini dinasihati agar memakai tudung kerana itu suruhan Allah terhadap hambanya dan wanita tersebut berkata "suka hati I lah nak pakai tudung ke tak , itu hak I " . 
c.apabila dia melakukan sebarang dosa , ada timbul sedikit penyesalan dalam dirinya .




    3.Qalbul maiyit ibarat tanah yang keras seperti tanah pada waktu kemarau , ia tidak menyerap air apatah lagi mengeluarkan hasil .Tanda- tanda orang yang memiliki hati ini adalah orang yang tidak mahu dinya dinasihati dan ditegur. Di sini ade satu citer , ade sorang mat rempit nie die tengah rempit , dekat highway , pastu ade orang call die dab kate yang mak die nak meninggal dia pun pulan ke rumah dan melihat sekujur tubuh yang terbaring dan tunggu mase untuk ditarik rohnya oleh malaikat maut. Akhirnya ibu mat rempit nie meninggal , die follow belakang van jenazah , pastu sampai di tanah perkuburan jenazah ibunya ditanam dab ditalkinkan . Lepas habis semua tu si mat rempit nie kembali ke highway dan terus merempit . Berdasarkan citer nie jelaslah bahawa mat rempit tu tidak ade rase insaf langsung dalam diri die hanya hidayah daripada Allah yang boleh mengubah dirinya ke                
arah kebaikan...







                                       .