Saturday, December 24, 2011

kapel...ni yg ak dpt ble ak ty ustz sal kpel ni“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.” An-Nur: 26 

Bertanya bila kita jahil ilmu agama, tak apa. Tapi bertanya bila dah tau, dengan niat nak cuba membetulkan apa kita buat, to justify our wrongdoings, baik kita istighfar dan mengucap banyak2. Bila seseorang buat maksiat, jangan sesekali dia cuba nak kata apa dia buat tuh betul. 

"Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa yang mengikuti petunjuk-Ku, niscaya tidak ada kekhawatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” AlBaqarah: 38 

Ini bukan isu remaja, ada saja remaja yang tak terjebak dalam maksiat nih. Nak seribu daya,tak nak seribu dalih. 
Jangan jadikan nafsu punca utama kita cuba untuk lari dari hukum Allah. Bila Allah larang, jelas kita kena jauhkan. Saya hamba Allah yang lemah, saya mengaku selalu berlari pergi ke arah Neraka, tapi Alhamdulillah, Allah masih sayangkan hamba dia yang hina nih. Kita manusia yang lemah, kita sendiri tak tahu kelemahan-kelemahan kita, yang saya pesan pada Kaum Hawa, jangan putus dari bergantung pada Allah. Ingat, hubungan antara lelaki dan perempuan ni, memang kita bermain dengan api. 
Sabda Nabi: Tiadalah aku tinggalkan setelahku selain fitnah yang lebih berbahaya bagi lelaki daripada wanita. (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Ibnu Majah) 
Kita nih kena ingat,ajal datang bila2. Tujuan kita hidup buat apa? Bercinta tuh sebab apa?Boleh bawa masuk kubur ke yang couple tuh? Kalau rasa keseorangan dalam hidup nih, jelas waktu tuh kita lupa Allah sentiasa dengan kita.Kita sibuk cari cinta manusia yang tak kekal,kita lupa cinta Allah, Tuhan Pencipta kita. Astaghfirullah. 

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya." Ar-Ra’d :11 

Wallahu'alam, peringatan untuk kita semua. Sedarlah kita, sesaat lepas nih kita boleh mati. Jangan sampai pintu taubat tertutup. Nauzubillah.

No comments:

Post a Comment